Vägen till vegan

Glädje / Permalink / 0
Fick en riktigt intressant fråga som jag fick lusst att svara ganska långt på hehe. Hoppas du fick ett bra svar!
 
Är du alltså vegan nu? Hur är det då med lösgodis, är det något du kan äta? Mycket godis innehåller ju gelatin, animaliska fetter eller färgämnen gjorda av insekter. Tänker att med godisskoporna som man använder i alla lådorna går det ju inte att kontrollera att du får i dig små bitar av icke-vegant godis? Eller hur tänker du? :)
 
Jag är inte vegan än så länge, men är påväg dit. Förutom att jag inte äter kött eller fisk dricker jag nu inte heller mjölk längre. Använder alltid vegetabilisk matlagnings grädde och lagar inte mat med ost om jag gör det själv. Men det jag har kvar att utesluta är ost och smör på bröd, att endast äta veganskt på restaurang och att t.ex. laga egen mat om någon bjuder och inte då gör vegansk mat. Och även alla sötsaker, som du nämnde!
Majoriteten av allt godis innehåller gelatin, det stämmer, och choklad innehåller förstås mjölk. När jag blir vegan kommer jag nog inte köpa godis alls, utan endast de sorter som inte innehåller gelatin, så tänker jag :) För att vara vegan innebär ju att avstå ifrån alla sorter av animaliska produkter och gelatin är det huvudsakliga proteinet hos däggdjur som utvinns ur främst kollagen hos grisar och kor. Alltså ur deras ben. Man kokar slaktrestprodukter från dessa djur. Så ja, jag vill mer än gärna komma ifrån all gelatin för sättet det framställs på är riktigt äckligt, och så är det ju i princip kokade djurben, euw.
Men det är inte super lätt eftersom att gelatin finns gömt i så otroligt mycket ätbart. Precis som palmolja. En olja som är super billig att producera och finns i otroligt många produkter, med som till stor del är den största orsaken till att regnskogen skövlas varenda minut. Vill jag bidra till den industrin? Nej det vill jag inte. Det är så svårt att undvika precis alla skitiga ämnen som finns gömda i mat och produkter, eftersom att det inte nödvändigtvis står skrivet på produkterna, men jag hoppa vara ens i närheten där någon dag. Ens vegan till 99 % ;) För du kan aldrig vara 100 % vegan. Läkemedel innehåller ofta animaliska ämnen, och dem kan man faktiskt inte undvika. Så jag gör mitt bästa för att komma så långt som möjligt ifrån alla animaliska produkter :)
 
Va snäll mot djuren ♥
sign, vegan, and petition-bild
Till top