Berlin day two and three

Glädje, Mina resor / Permalink / 1
Andra dagen i Berlin, Tisdag, började lungt och trevligt med frukost som vanligt och så satte vi oss på tåget mot konsentrations lägret Sachsenhausen. Bussen vi sedan skulle ta oss dit med skulle komma först om 40 minuter så vi gick istället. Lika bra det! För området var super mysigt och vi såg massa gulliga hus. Vädret var det inget fel på heller! 
 
 
Massa söta trädgårdar och liknande hus som det här såg vi. Jag och Emma kände mysfaktorn ;)
 
 
Men sedan plötsligt i slutet av den mysiga vägen var vi framme. Vår guide hade gått och blivit sjuk vilket var sjuukt synd, för de skulle ha varit toppen med en guide på ett så stort och omfattande "museum". Men iallafall så tog vi vara på besöket på bästa sätt ändå. Det var inte förrän denhär synen mötte mig som jag blev illa till mods. ↓
 
 
 
Det här var alltså ingången till Sachsenhausen. Arbeit macht frei betyder ungefär arbete ger frihet. Såna här grindar med samma text sattes upp på flera av alla konsentrations läger under nazi tyskland. Bland annat i Auswitch som är det största av alla finns också samma text vid ingången. 
 
Det här lägret var det allra första som byggdes och det fungerade även som en prototyp för alla andra som skulle byggas. Det var aktivt mellan 1936 till 1945 alltså nie hela sjuka år fick detta pågå. Helt ofattbart. Hade kalla kårar längs hela kroppen av att stiga in dit. Inte ett ända träd, grått och kalt. 
 
 
Här skulle offren tvätta sig. Så många som 400 personer kunde trängas in hit och de tvingades tvätta sig under en iskall stråle som kom upp ur de där fontänerna som en fontäns vatten stråle. Det kunde hända att vakter dränkte offer i de små karen på sidan där de skulle tvätta fötterna. Varför vet jag inte.. 
 
 
 
Här var toaletterna. De fick endast besöka toaletten på morgonen och på kvällen.. Även i toaletterna hade offer blivit dränkta av vakter. Ser inte så värst trevligt ut nej. Sängarna var väldigt små och otroligt tätt brevid varandra, så kan inte föreställa mig hur varmt och hur dålig luft det måste varit i rummen om somrarna. Har inga ord. 
 
 
Och förstås stängsel med taggtråd och en hög mur runt hela lägret. De flesta baracker var förstörda men några få fanns kvar så de var dem man kunde gå in i. Vi gick också in i rum där de gjorde medicinska experiment och där de döda kropparna förvarades. Såg ut som en vanlig källare, men inte så trevlig känsla att stå i den kalla och mörka källaren där tusentals lik legat en gång. Närmare bestämt minst 30 000 (bland annat utvecklings störda, homosexuella och allmänt oliktänkande) människor dog i detta läger och 200 000 hade hållits till fånga. Kan ni förstå? Nej inte jag heller. Kan inte beskriva med ord hur hemskt det kändes att gå på den här marken. Så mycket lidande som hållits hus där vi gick. Väldigt intressant var de ju förstås på samma gång. Tycker alla borde besöka ett konsentrations läger, för halå det är inte ens 100 år sedan detta hände! Ofattbart. 
 
Wilmas pic igen.
 
 
Efter besöket fick vi landa på jorden lite igen och så stack vi till Mall of berlin och shoppade! Lyckligt lottade som man är idag. Hittade mest vid Bershka, verkligen en ny favorit. Ett enormt köp center var de så vi hann inte alls gå igenom hela utan plöjde igenom favorit affärerna. Mot kvällen drog vi ut i Kreuzberg för att hitta nån mysig bar/restaurang och de gjorde vi! En mexikansk en. Sedan somnade vi som stenar. 
 
Dag tre, Onsdag, vaknade vi alldeles för tidigt. Ska jag vara ärlig så var ingen det minsta taggad på att stiga upp sex för att åka iväg till ett tyskt gymnasium.. Vi hade fått order om att komma dit klockan åtta så vi hade inget annat val! Men besöket blev sista slutligen super intressant! Inte alls stelt eller tråkigt som vi hade trott. 
 
 
Skolan var enligt rektorn en av de finare och med bättre standard. Men den var ändå ganska klottig, alltså mycket klotter på väggarna i korridorerna, inte alls hemtrevligt.. Och överlag mycket sämre standard än övis, våran skola. Eleverna hade inte datorer och ingen skolmat gratis där icke. Ett kafe hade de om jag uppfattade rätt men där serverades bara mellanmål typ. Så ännu en gång ska vi tänka på att Finland faktiskt är typ ända landet i världen som serverar GRATIS och NYTTIG skolmat åt alla ända upp i gymnasiet. Det är faktiskt sjukt bra och något att ta vara på! 
 
Eleverna var trevliga och pratglada, på tyska då förstås. Det märkte vi bra under resan att engelska inte är någon jätte stor prioritering att kuna. Vi kunde nog bättre engelska än de tyska eleverna skulle jag tro, eftersom att de inte sa något på engelska. Och inte ens rektorn kunde engelska! Lite galet men tyska är trots allt ett stort språk i Europa det med. Och så förstod de inte hur vi tog oss till skolan utan metro ;) 
 
 

Emellan skol besöket hann vi med lite shopping på bland annat forever 21 (som jag för övrigt blev skit besviken på, hittade inget??) innan vi klädde upp oss och drog till ett väldigt fancy område. Stora skyskrapor och biografer överallt. Det var en film premiär pågång nästa dag vilket det förbereddes inför. Så är de i mång miljon städer vet ni ;) 
 
 
 
 
SJUKT god pesto pasta. Mums alltså!! Och efter maten var det musikal som stod på schemat. Den var väldigt bra gjord och alla sjöng och dansade heelt super! Väldigt fancy och stor hall var det också så en upplevelse bara det. Ända minuset var att jag mot slutet hade svårt att hålla ögonen öppna.. Var helt slut efter den tidiga väckningen. Men grym musikal som hette Hiterm Horizont.
#1 - - Sandra Emilia:

Nej det är svårt att förstå att nått så hemskt fick pågå!

Svar: Ja fy då! Man måste nästan besöka ett läger för att få en uppfattning alls..
Rebecca Wik

Till top