Berlin day one!

Glädje, Mina resor / Permalink / 0
Resten av dagarna kommer ;) Annars får ni ett alldeeles för långt inlägg som ni inte kommer orka läsa. Så här har ni första dagen i Berlin ↓
 
 
Första dagen, Måndag, gjorde vi en massa! Som varenda dag då. Fullt upp helatiden, vilket jag älskade. Hostellet, Grand hostel berlin, var helt super. Jätte god frukost och stora, fräshca rum. Ända minuset, ingen hiss och ingen egen wc/dusch på rummet. Men det här var verkligen bättre än många hotell jag varit på som kostat myycket mer. Så himla fin byggnad och trevligt område, nära till centrum och metron. TIPS!
 
 
 
 
Första program punkten var en stadsrundtur som började vid Brandenburger torg. Vår guide hette Louise och han var verkligen super bra!! Han talade lixom enkel tyska och varvade mycket med engelska så att förstå honom var inga problem, rolig och trevlig var han likaså.
 
 
 
Wilmas pic.
 
 
Vi besökte förintelse monumentet. Det var tusentals stenar i olika former och storlekar, detta för att minnas alla de europeiska judar som mördades under andra världskriget. Väldigt fint.
 
 
 
 
Stället där ingen mindre än Hitler tog självmord på. Eller där hans bunker höll hus. Inte så mysigt att bo där idag kanske, det var helt vanliga höghus där omkring..
 
 
Och så förstås Berlin muren. Det här är en bit av den riktiga.
 
 
 
Checkpoint Charlie. Alltså gränsen till den Amerikanska sektorn under tiden då Berlin muren fanns. Runtom det här stället fanns en massa amerikansa kjedjor, och det här är alltså den skylten som fanns då också.
 
 
Trevliga hus :))
 
 
Svårt att förstå hur mycket pengar som snurrade och snurrar i Tyskland.. En massa sånhär hus fick vi se på olika ställen i staden. Palats, kyrkor osv.. Galet. Alltid lika mäktigt att se sånhära byggnader. Konserthuset↓ 
 
 
 
Sedan fick vi liite fritid så vi stack till Primark. Ojoj vilket enormt utbud de hade så och ofattbart billigt. Köpte en hel del nödvändigt som underkläder mest dock. Inte jätte fina kläder där! Sedan kände man sig tvungen att besöka dunkin dounts. Ungefär som arnolds, lika goda munkar! 
 
 
Efter massa springande för att hitta rätt tåg tog vi oss till Tysklands riksdag! Också ett lika mäktigt hus part 1000.. hahha. Vi gick igenom en säkerhets koll likt flygfältens och så gick vi en guidad tur. 
 
 
 
 
I riksdagen fanns ett konstverk med lådor. Lådorna symboliserade alla medlemmar som funnits i den tyska riksdagen någonsin. Här ser ni Hitlers egna låda, vilken folk ritat och sparkat på. Likadant såg de ut på andra nazisters lådor. Ett väldigt konkret exempel på att Hitler faktiskt varit ledare över hela riksdagen.... 
 
 
 
På kvällen blev det pizza och vin i Kreuzberg, området där vi bodde. Super mys!
 
Till top